Posted

Dragi naši,

kako smo imali upit vezano uz raspored evanđelja u našem planu, a koji je nešto različit od onog u tiskanim Biblijama, evo dva objašnjenja koja će vas nadamo se informirati.

Prvo, ovaj raspored/plan uglavnom prati plan Bible projecta, našeg partnera na projektu i autora ovih fantastičnih videa koje imamo priliku pratiti prije svake knjige, a ponekad i tijekom čitanja. Trudimo se pratiti taj raspored koliko nam je to moguće jer su upravo video materijali pripremani tako da logički slijede takav plan.

Drugo, ovakav raspored čitanja evanđelja nam se čini da daje bolju dinamiku čitanja. Naime, Matej, Marko i Luka su autori tzv. sinoptičkih evanđelja koja pokazuju mnoge podudarnosti u prikazivanju i opisivanju pojedinih događaja, razlikujući se u tome od Ivanova evanđelja. Naziv sinoptička dobili su po Grčkim izrazima syn – “zajedno” i opsis – “pogled”, u slobodnom prijevodu “zajednički pogled”.

Kako je Luka pisac i knjige Djela apostolska, koja dolazi odmah nakon evanđelja, smatramo (vjerojatno kao i naši partneri u Bible projectu) da je za plan čitanja Biblije ovo nešto bolji i logičniji raspored. Ovako imamo Ivanovo evanđelje između sinoptičkih, što donosi dinamiku u čitanje, a Lukino ispred njegove druge knjige koja se logički nastavlja na evanđelje.

Nadamo se da smo vas uspjeli informirati. Želimo vam i dalje puno uspjeha u čitanju! 🙂

Vaš B365