Posted

Prema najavi, u suradnji s teološkim institucijama, partnerima projekta Biblija365, donosimo vam odgovore na vaša najčešće postavljena pitanja kroz aplikaciju tijekom vaših dnevnih čitanja.

Na najčešće postavljena pitanja, odgovor smo dobili od Biblijskog instituta i njihovog predavača, Ervina Budiselića, mag.theol.

Pitanja donosimo kako smo ih zaprimili kroz aplikaciju.

1. Prvo je razdvojio svjetlo od tame, a kasnije odredio nebeska tijela koja će osvjetljavati..?

Važno je razumjeti o čemu točno govori zapis stvaranja, a onda je tu i problematika prijevoda. Ne postoji sukob između prvog dana kada je stvorio svjetlo i tamu, i četvrtog dana kada je stvorio svjetlila na svodu nebeskom. Bog u prvom danu stvara „prostor“ za tamu i „prostor za svjetlo“, jednako kao što drugog dana razdvaja vode i stvara ovaj prostor zraka (atmosfere) unutar kojeg trenutno živimo i dišemo.

 

2. Abel je pozitivan, a Kain negativan lik. Tako je Bog gledao na njihove žrtve. Ali, ispada da je Abel loše prošao, a Kain, iako ubojica i neprihvaćen od Boga, ostaje na životu i još pod posebnom zaštitom. Rekla bi, neprihvatljivo i nepravedno.

Djelomično se slažem! Ova dva brata sažimaju naš svijet u kojem živimo, a on nije pravedan. Job je također knjiga koja govori o problemu je li Bog pravedan u upravljanju ovim svijetom.
Je li Bog bio nepravedan kada je ostavio Kajina na životu? Da i ne! Kajin je itekako bio kažnjen, no Bogu nije namjera ovaj svijet baciti u još dublji kaos. Primijetite da se Kajin tuži: „tko me god nađe, može me ubiti“…ovo je slika kaosa gdje svatko svakoga može ubiti a to Bog ne želi.
I konačno, milost koji je Kajin dobio treba promatrati iz cjelokupne biblijske perspektive jer nam Novi zavjet jasno govori da je Bog propustio kazniti prošle grijehe (Rim 3,25-26).

 

 

3. Postanak 4:17 kaze da se Kajinu rodi Henok. No, u 5. poglavlju pise da je Henok sin Jeredov sin, sin Mahalelov, sin Kenanov, sin Enosev, sin Setov (a ne Kajinov)?

To nije isti Henok. Postanak 5 prati liniju Adamovog sina Šeta, a ne Kajina.

 

4. …a sada pitanje vezano za ovo danasnje citanje (postanka 4-7).. u redu, razumijem nastanak kaina i abela, ali otkud se odjednom stvorila kainova zena? … i otkud sve daljnje zene koje su radale te potomke.. malo mi je to nejasno bilo oduvijek pa bi bas mnogo htjela da mi odgovorite ako je moguce”

Prvih nekoliko poglavlja Postanka donose nam samo sažetak povijesti ljudskog roda. Znamo da je prva Božja zapovijedi bila „plodite se i množite“ (što svakako odmah na početku uključuje Kajina i Abela), a znamo da se Adamu rodio Šet kada je imao 130 godina (Post 5,3). Budući da su Adam i Eva bili stvoreni kao odrasli ljudi, za očekivati je da su imali i druge djece koja se ne spominju u Postanku, a on su pak imala svoju djecu – ne zaboravite da se ovdje radi o razdoblju od cca. 100 godina. Kajinova žena je vjerojatno bila jedna od njegovih sestara ili polusestra.

 

5. “U Postanku 1:27 piše “”Bog stvori čovjeka. Muško i žensko stvori ih.”” A tek kasnije piše da je stvorio Evu.”

U Starome zavjetu postoje dva izvještaja o stvaranju koja čin stvaranja opisuju iz dvije različite perspektive. U Prvom stvaranju čovjek je stvoren zadnji (kruna stvaranja), u drugom stvaranju čovjek je stvoren prvi (prvijenac stvaranja). Odatle i razlika zapisa o stvaranju Eve.

 

6. Obrok kojim je Abraham posluzio posetioce nije bio koser. Da li je cela ta tradicija oko kosera u Judaizmu malo preterana?

Pretpostavljam da mislite na ovo:

That time when Abraham and God ate a non-kosher lunch

U svakom slučaju, propisi o kosher hrani dolaze s Mojsijevim zakonom tako da Abraham nije učinio ništa krivo.

 

Ervin Budiselić, mag. theol., Biblijski institut u Zagrebu