Posted

sveučilišni profesor te osnivač i direktor Centra za vjeru i kulturu na Sveučilištu Yale.

Biblija za mene predstavlja poruku iz i od samog izvora mog postojanja, a ujedno i eho iz budućnosti, koja je upisana u najdublji dio moje ljudskosti, što je i konačna svrha mog života – biti čovjekom kakvim me Bog zamislio. 

Moj prvi susret s Biblijom je bio vrlo rano, toliko rano da se zapravo ni ne sjećam kada. Pretpostavljam kako se prvi susret s Biblijom dogodio za obiteljskim stolom. Kako sam odrastao u kršćanskoj obitelji, otac je, uobičajeno i svakog dana, prije obroka čitao Bibliju naglas. No, osobni susret s Biblijom imao sam kao šesnaestogodišnjak, kada je ujedno i Isus Krist postao ključna osoba u mom životu. Sjećam se kako sam se s Biblijom u ruci popeo u krošnju starog oraha, sjeo između dvije velike grane, otvorio u Bibliju te se zadubio u Božju riječ.

Kako sam napomenuo, osobni susret s Biblijom je učinio Isusa Krista ključnom osobom u mom životu. Shvatio sam kako se do njega dolazi samo kroz Bibliju. Dakako, Crkva naviješta Krista, ali Krist Crkvi dolazi kroz Bibliju. 

Od tada čitanje Biblije ima presudnu ulogu u mom životu. Čitati Bibliju je za mene osobno važno, jer me vraća samom sebi. No, ne onakvom kakav jesam nego onakvom kakav želim biti. 

Stoga bih pozvao sve na čitanje Biblije, jer vrijeme u kojem živimo često niječe našu humanost – čovječnost. A mi, čitajući Bibliju, ulazimo u svijet istine te u njemu crpimo snagu da usred krivog života živimo istinski, pravi život sukladno riječima iz 1. poslanice Timoteju 6:19 ” prikupljajući sebi lijepu glavnicu za budućnost da osvoje onaj pravi život.”.

© Biblija 365