Posted

magistra teologije, voditeljica odjela za rad s mladima SBC u RH

 

Za mene je Biblija prije svega knjiga utjehe i ohrabrenja. Ona je ključ koji otvara vrata za svaki novi susret s Isusom. Biblija je i poput vrhunskog bestselera kojeg možeš čitati više puta iznova premda unaprijed znaš kraj. A bonus je da možeš otkriti i nešto novo što će te potaknuti ne samo na razmišljanje već i na djelovanje.

Biblija je bila dio mojeg odrastanja. Uvijek je bila pri ruci ili u ruci mojim roditeljima pa tako i meni već u najranijim danima mog života. Zaista mi je teško reći kada se dogodio prvi susret s njom, jer je Biblija uvijek bila u mom vidokrugu. Kod mene je bilo baš kao u onoj staroj pjesmi: „Da moj Isus ljubi me, znam iz svoje Biblije, iako sam malen’ ja, za njega moje srce zna.“

Prvo sam Bibliju slušala, jer su mi čitali roditelji i vjeroučitelji. No, čim sam naučila čitati bila sam sretna što je mogu čitati sama baš kao i odrasli. Oni koji su me odgajali znali su da je to dobro i korisno za mene, a ja sam nastavila dalje razvijati tu dobru naviku i bolje upoznavanje Isusa koji me voli. Biblija je kroz cijelo moje odrastanje značajno utjecala na formiranje mojih stavova. To je unaprijed odredilo tijek mojeg života i upravo zbog tog utjecaja postala sam osoba kakva sam danas.

I nije tu stalo, jer iz Biblije mogu i dalje otkrivati nešto novo o Bogu, a definitivno i o samoj sebi. Uvijek je to nešto što mijenja, ako ne moju situaciju, onda moj pogled na situaciju u kojoj se nalazim. Kršćanski svjetonazor utemeljen na Bibliji duboko je utkan u cijelo moje biće i utječe na svako područje mog osobnog života.

Kroz Bibliju sam naučila da moj život nije moj, nego Božji i da je On zainteresiran za svako područje mog života. Trudim se Boga pustiti u svaki kutak, što je svakako utjecalo na moj izbor zanimanja, posla kojim se bavim pa i to kako ga radim. To je utjecalo na izbor bračnog partnera s kojim dijelim iste vrijednosti i upravo na tim temeljima gradimo naš zajednički život 29 godina.        

Suvremeni čovjek se može iznenaditi koliko aktualnih pitanja i odgovora na njih može pronaći u Bibliji samo ako joj pristupi bez predrasuda. Biblija nije zastarjela, naprotiv ona je svevremena jer nosi poruku koja je iznad svakog prostora i vremena.

To je poruka koja nam pomaže podići pogled iznad naših okolnosti jer postavlja stvari u božansku perspektivu. To daje nadu.