Posted

profesor (Hebrejski jezik i Stari zavjet).

Biblija je za mene vrhunsko pismo i korespondencija neba upućena „zemljaninu“, ona je meni Riječ objave Boga čovjeku, po Kristu Isusu.

Moj susret s Biblijom dogodio se još u predškolskoj dobi, kada mi je kao dječarcu, majka umjesto priče za laku noć redovito čitala Bibliju. A tada u vrijeme mojeg djetinjstva nije bilo nikakvih mogućnosti izbora između raznih biblijskih izdanja ili različitih biblijskih prijevoda, kao što su: Biblija za djecu, Biblija u slikama, Biblija za mlade i sl., jedino što sam tada kao dječarac slušao bio je tekst Svetog pisma “za odrasle”, i to jedino izdanje koje je tada bilo dostupno, biblijski je to bio prijevod Vuka Karadžića. Ali ono što i danas ostaje u pamćenju jesu suze malog dječarca koji sluša čitani mu biblijski tekst, uglavnom tekstova iz Evanđelja. Sve je to bilo bez ikakvih dodatnih majčinskih pojašnjenja ili tumačenja; jednostavno čitanje i slušanje

Nakon predškolskog slušanja Svetog pisma u obiteljskom okruženju, u školskoj dobi, u okviru lokalne crkvene zajednice, slijedila je takozvana nedjeljna škola. Uz čitanje biblijskog teksta tada je već slijedila i pouka uz tumačenje pročitanog biblijskog teksta, što me je pak dodatno potaklo na osobno čitanje Biblije.

Nakon što sam  započeo osobno čitanje Biblije, nisu se odmah očitovale nikakve vidljive promjene životnog stila tipičnog za jednog adolescenta u ‘teen’ godinama. No, čitajući Bibliju i dalje, nastavljajući se na ono djetinje slušanje čitane mi Biblije, u kasnim tinejdžerskim godinama na mene je izravno djelovao jedan sasvim konkretan biblijski tekst: „Tko misli da stoji, neka pazi da ne padne… Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani preko mjere“ (1. Kor 10). Ovime se nastavila interakcija s Biblijom, Bogom i samim sobom, i osobnim iskustvom promjene i definitivnog obraćenja Bogu

Temeljna pretpostavka moje vjere jest da je Biblija bogomdana Riječ. Takvim shvaćanjem vjere, Biblija u mom životu zadobiva sasvim konkretno životno sidrište i postaje moj orijentir življenja, kako u općenitim tako i u sasvim konkretnim životnim situacijama. Prispodobljeno brodskom plovidbom, čitanje Biblije daje smjer kretanja ali i pruža čvrsto i dobro sidrište kada je to potrebno.

Čovjek  današnjice, moguće više no ikada prije u ljudskoj povijesti, treba dobru osobnu i životnu navigaciju i čvrsto sidrište. U tome se pokazuje da čitanje Biblije nije tek religijski „opijum za narod“, nego svjetionik u životnoj navigaciji. Čak i kada u mnogočemu nema kakvog instant pojašnjenja nejasnoćama, čitanje Biblije itekako pokazuje znake svoje neupitne djelotvornosti.

© Biblija 365