Posted

mag . theol, vjeroučiteljica.

Udana sam, po struci mag . theol i radim u srednjoj školi kao katolička vjeroučiteljica već 12 godina. Dugogodišnji sam član organizacijskih odbora za rad s mladima u Riječkoj nadbiskupiji te vodim tjedne biblijske kateheze za mlade u Pastoralnom centru za mlade Bl. Miroslav Bulešić u Rijeci.

Biblija je za mene karta za traženje blaga – Kraljevstva nebeskog. Ako želimo doći u Očevo kraljevstvo moramo slijediti Njegove upute koje su zapisane u toj knjizi. U suprotnom naša potraga za najdragocjenijom stvarnošću može biti mukotrpna i uzaludna, jer su naši putovi uzaludni ako ne slijedimo putokaze koje nam je Otac ostavio u svojoj Riječi.

Bibliju susrećem od svoga obraćenja koje je bilo u 9. godini. Sjećam se kako sam voljela otkrivati te nevjerojatne priče i uživala u njihovoj interpretaciji koju sam dobivala od svećenika ili raznih prigodnih knjižica. Svoju prvu pravu cjelovitu Bibliju dobila sam 22. lipnja 1996. godine kao nagradu za doprinos zajednici i sudjelovanje u životu župne zajednice (335 dana u godini sam bila na raspolaganju u služenju zajednici u raznim prigodama). Tu Bibliju imam do današnjeg dana. Korice su joj se raspale i ispadaju stranice, ali takva mi je najdraža.

Ne mogu reći točan trenutak kada sam počela čitati Bibliju, jer je ona jednostavno navirala u raznim oblicima, bilo kao izdvojeni tekst, bilo kao čitanje u liturgiji ili kao dio radionice za mlade. Nikada nisam krenula čitati Bibliju od početka do kraja redom, jer taj način ne smatram dobrim. Ljubav je slobodna i nepredvidiva, tako su i “ljubavna pisma” od Oca (koji me voli i ostavio mi je svoju “oporuku”) raznolika i usmjerena na raznovrsne životne situacije koje su nesređene i nepredvidive. Ipak, u cijelosti sam je pročitala u periodu od tri godine u svom adolescentskom razdoblju, ali ne slijedeći knjige po redoslijedu u Bibliji.

Interakcija s Biblijom nije promijenila moj život kao prošla završena radnja. Ta se promjena i danas događa. Iznenađujuće je koliko je njezina poruka živa i nakon nekoliko stotina puta čitanja istog teksta i koliko novih spoznaja može donijeti. Čitanjem Biblije saznajemo mnogo o Bogu, ali vršenjem pročitanog saznajemo o sebi. To je kao začarani krug – čitanjem spoznajem – životom prihvaćam – prihvaćanjem sam otvorenija za nove spoznaje, koje, pak, traže nove akcije u konkretnom životu i više oslanjanja na Božju Riječ.

Čitanje Biblije najviše mijenja moj pogled na MENE SAMU. Kada shvatimo koliko nas Bog voli i osvijestimo si da tako voli i druge, onda se i mi mijenjamo i pristupamo drugima tako da u njima vidimo Očev odraz. To mijenja sve situacije, poglede, odnose. Bez mijenjanja okolnosti događa se stvarna promjena koja proizlazi iz stava srca.

Današnjem čovjeku bih preporučila redovito čitanje Biblije iz istog razloga iz kojega su to činili svi koji su živjeli od nje kroz povijest – Biblija je hrana za naš duhovni život. Kao što bi naše fizičko tijelo bilo mrtvo bez hrane, tako je naš duh mrtav bez Božje riječi, bili mi toga svjesni ili ne. Bez Biblije u našim životima, naše misli nisu ispunjene Njegovom voljom nego našim mislima, željama, htijenjima i strastima koji vode u propast i smrt. Tko želi živjeti u punini mora život crpiti s njegovog izvora. 

© Biblija 365