Posted

prevoditeljica, stalni sudski tumač.

Biblija je za mene Božja Riječ, Božje osobno svjedočanstvo o njemu samome upućeno čovječanstvu radi ispunjenja svrhe čovjekovog postojanja – da upozna Boga. Ona je i dobra vijest, koju je čovjeku donijela središnja osoba Biblije – Isus Krist. Savršeno odgovara na pitanja potaknuta promatranjem prirode i svijeta oko sebe. Ona je izvor spasonosne vjere, ali ne nauštrb zdravog razuma ili intelekta. Duboka je i relevantna već stoljećima i ne podrazumijeva vjerovanje nečem površnom i apsurdnom. Osim toga, prvoklasni je povijesni i literarni izvor i može biti proučavana i primjenjivana na više načina. Biblija, zajedno s povijesti kršćanstva, čini temelj kršćanske vjere.

Svoj prvi susret s Biblijom pamtim od 4. razreda gimnazije, prije otprilike 22 godine, kada sam dobila mali plavi Novi zavjet u izdanju Gideonita. I prije sam slušala čitanja dijelova Biblije u crkvi ili nailazila na neke citate u katekizmima, ali tada sam osobno dobila mali Novi zavjet i počela čitati Ivanovo evanđelje kao osobnu poruku upućenu meni, ne kao neki nerelevantni i prastari povijesni tekst. Otad se moj pogled na Bibliju promijenio i postala je sastavni dio mog svakodnevnog života.

Nakon tog prvog susreta s Biblijom, Biblija je počela mijenjati i oblikovati moja shvaćanja, vrijednosti i vjerovanja. Nadvisila je moje poglede i kriticizam. Uvidjela sam da takvo što nije mogao nikako napisati čovjek jer premašuje ljudsku mudrost i sposobnosti.

Budući je Biblija Božje svjedočanstvo i informacija o Bogu samome, saznala sam kakav je Bog, što je zaista pojam svetosti i koliko sam ja, u usporedbi s Bogom, drugačija od Njega. Pa se i moje vlastito shvaćanje mene same promijenilo. Ako se ne uspoređujemo međusobno, već s Bogom, naša dobrota tada baš i nije toliko dobra i naša djela nisu onakva kakvima ih mi vidimo.

Baš zato što se sve svakodnevno svodi na  dva jednostavna pitanja, kakav je Bog i kakav je čovjek , to mi pomaže i vraća me u stvarnost postojanja. Znam da postoji nada i da usprkos naše promjenjivosti i nestalnog karaktera Bog ostaje nepromjenjiv. Svaki početak ima i svoj kraj i ništa nije besmisleno. Sve stvorenje je stvoreno sa svrhom. Štoviše, ne možemo vjerovati sebi, ali Bogu možemo.

Čitanje Biblije bi bilo korisno iz više razloga, prvenstveno kao dio opće kulture, zatim kao priča predivne povijesti o ljubavi i milosti koja je preživjela stoljeća, ne oviseći o materijalnom bogatstvu ili društvenim okolnostima. Meni je osobno predivno to što je kršćanstvo, ako hoćemo, i Biblija u obliku pisama koja su putovala nekadašnjim antičkim svijetom, bila jedan od čimbenika koji je uspio premostiti staleške razlike i učiniti nešto što niti jedno društveno uređenje nije učinilo. I konačno, bilo bi korisno čitati je kao osobno pismo od Boga upućeno svakom čovjeku.

© Biblija365