Posted

mirovni aktivist i teolog.

Zalažem se za mirotvorstvo na putu nenasilja. Sa suprugom Anom vodim obrazovanje odraslih za nenasilno djelovanje i nenasilnu komunikaciju. 

Biblija je za mene knjiga u kojoj se provlači Božji naum:  “Emanuel” – Bog blizak nama ljudima. Toliko blizak da se utjelovio, živio među nama, činio dobro i završio na križu zbog konzekventnog svjedočenja bliskosti s ljudima. Ali to stradanje na križu nije bila “zadnja stvar” nego “uskrsnuće”, koje nam je preko Isusa obećano.

Biblija je knjiga vjere u Boga u kojoj je opisano iskustvo onih koji su vjerovali u Boga unatoč velikih poteškoća i stradanja. 

Moj prvi susret s Biblijom je bio indirektan. Imao sam četiri godine (1968.) i u svom rodnom mjestu otišao sam na vjeronauk s bratićem, koji je bio tri godine stariji od mene i išao u prvi razred osnovne škole. Vjeroučiteljica je iz Biblije prepričala stvaranje edenskog vrta, Adama i Eve, zmijino lukavstvo i izgnanstvo iz raja. Tog se dana dan danas živo sjećam.

U svom sam djetinjstvu svaki dan išao ministrirati na misu. To je bilo za mene mjesto susreta s Biblijom. Na misi sam slušao svaki dan najmanje tri teksta iz Biblije: prvo čitanje najčešće iz Starozavjetnih knjiga, drugo čitanje je bilo iz knjige Psalama a nakon toga Novozavjetni tekst iz jednog od Evanđelja, a blagdanima još jedan tekst iz PoslanicaDok nisam znao čitati moja mama ili tetka čitale su mi iz ilustrirane Biblije, zajedničko izdanje na mađarskom iz izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost iz Zagreba i franjevačke izdavačke kuće Agape iz Novog Sada. No, kada sam naučio čitati sam, čitao bih tu istu ilustriranu Bibliju, a prilikom ministriranja na misama čitao sam čitanja, psalme ili poslanice. U osmom razredu sam od svog župnika, povodom krizmanja, dobio na poklon Bibliju kako bih i dalje mogao čitati i “izvan” liturgijskog okvira.

Interakcija s Biblijom, kako sam već opisao, u mom životu tekla je od kada imam sjećanja iz djetinjstva. 

Kao ministrant sam odlazio ne samo na mise, nego i na pogrebe, već s pet, šest godina, i tamo slušao tekstove o tome kako je Isus uskrisio Lazara, brata Marije i Marte, Petrovu punicu i ostala velika čuda i znamenja Isusova, a ti su tekstovi na mene djelovali tako da se ja nisam bojao smrti i mrtvih. Tada se, naime, još u mom rodnom mjestu običavalo ići u kuću pokojnika, gdje je pokojnik ležao na otvorenom odru; tamo se molilo, čitao se tekst iz Biblije, a nakon toga se pješke išlo u povorci prema groblju, gdje se opet molilo zajedno i opet čitao tekst iz Biblije. 

Kao mali sam “udisao” tekstove koji govore da se smrti ne treba bojati, jer je Isus uskrsnuo i pobijedio smrt, a danas kao odrasla osoba vjerujem da, po Božjoj milosti i snazi te mojem trudu i nastojanju da slijedim Isusov životni put, i mene jednog dana čeka uskrsnuće i život  – vječan u Bogu. 

Čitanje Biblije te Božja milost kroz to, preokrenula mi je život u proljeće 1991. kada sam dobio pozivnicu da zadužim oružje i uniformu kao rezervni policajac u svom mjestu stanovanja i ja sam to odbio. Nisam mogao zamisliti odlazak u rat i ubijanje bilo kojeg drugog čovjeka koji je odjednom neprijatelj. U Bibliji je rečeno, ne samo da ne mrzimo nikoga, nego i da ljubimo neprijatelja. Ja sam te Isusove riječi htio slijediti. Propitivao sam i vagao: Vrijede li te riječi samo u mirnodopskim uvjetima ili u vremenu nevolje također? 

Odlučio sam slijediti te riječi i u nevolji rata, a onda su se otvorila nova vrata u mom životu. Upoznao sam katoličkog svećenika koji je bio i duhovnik u katoličkom pokretu “Pax Christi”, koji je nastao pred kraj drugog svjetskog rata između Francuza i Nijemaca kao pokret za pomirenje između ljudi ta dva naroda. On me savjetovao i davao literaturu kako bih se jačao u nasljedovanju nenasilnog Isusa. 

I danas u mom poslu u građenju mira crpim iz izvora Božje riječi kako bih imao snagu ići kroz život. 

Vjerujem u Boga koji omogućuje slobodu svakome pa iz tog duha vjerujem da će Božja riječ i milost svakoga dotaknuti. Na meni je svjedočiti Božju riječ, ako treba i riječima ili, drugačije rečeno, “Govori Božju riječ ako te pitaju, ali živi tako da te pitaju.” 

© Biblija365