Posted

pastor 

 

Biblija je za mene, kao kršćanina, autoritet po pitanjima života i vjere, etike i morala. Ona je Božja riječ u doslovnom smislu te riječi i kao takva zavrjeđuje odgovarajući tretman i odnos prema njoj. Biblija je neiscrpan izvor mudrosti i božanskih načela koja doista utječu na sve segmente ljudskog života.

Odrastao sam u kršćanskom domu pa se moj prvi susret s Biblijom dogodio vrlo rano, čim sam počeo svjesno doživljavati svijet oko sebe i roditelje koji su redovito imali Bibliju u rukama. 

Bibliju sam počeo čitati jer su to roditelji činili i jer smo iz Biblije učili u nedjeljnoj školi. To  je bilo ubrzo nakon što sam naučio čitati i pisati, dakle negdje sa 6, 7 godina. Kasnije sam čitao Bibliju jer me zanimala i sve više je postajala neotuđivi dio mog života.

Biblija u mom slučaju nije promijenila moj život već ga je oblikovala od najranijeg djetinjstva sve do danas, budući da sam odrastao i živim uz Bibliju. Ona još uvijek oblikuje moj život jer još uvijek učim, a u procesu učenja, stjecanja znanja, a pogotovo mudrosti, Biblija je nezaobilazna.  Iako se pojavljuju neka nova pitanja, Bibliju otkrivam kao relevantnu knjigu za svako vrijeme.

Dakle, odrastajući uz Bibliju, svoje stavove sam oblikovao pod njezinim utjecajem. Želim vjerovati da su moji stavovi i pogledi na život biblijski. Čitanje Biblije je ujedno i korektiv koji mi pomaže da se preispitujem kako ne bih odstupio od Biblije ili je krivo tumačio. Za to je ponovo potrebno redovito čitanje, ali i ozbiljno proučavanje Biblije. Tada živimo na temelju koji će izdržati sve ispite i kušnje vremena i suvremenog društva. To je moje iskustvo. Biblija me nikad nije razočarala ili se pokazala neistinitom, dapače, sve u usporedbi s Biblijom dolazi na svoje pravo mjesto i pokazuje svoju pravu vrijednost. 

Biblija je doista Riječ Božja, svjedočanstvo o Bogu i njegovoj osobi, volji, planovima za čovjeka i ovaj svijet općenito. Ona je izdržala test vremena, dokazala se kao autentična, mjerodavna i smjerodavna knjiga i autoritet u egzistencijalnim pitanjima. Uvijek je bila i bit će suvremena jer ju je pisao Bog koji je bezvremenski, vječan, izvan naših granica te je, kao takav, uvijek relevantan u onom što nam govori i poručuje kroz svoju riječ. Ne čitati Bibliju danas je luksuz koji si ozbiljni i pametni ljudi ne mogu dopustiti.